Visa

Hoe gaat een B1/B2 Visum / ESTA aanvraag in zijn werk?

B1/B2 Visum voor de VS

Omdat we op de fiets in het uiterste noorden van Alaska (Deadhorse) beginnen met fietsen hebben we een B1/B2 Visum voor de Verenigde Staten nodig voor de tijd van 6 maanden.

Normaal als je voor een toeristisch verblijf naar Amerika wil heb je als Nederlander geen Visum nodig, wel moet je daarvoor aanmelden op de ESTA-website en mag je dan zonder problemen, mits je natuurlijk niet gaat werken, 90 dagen maximaal in de VS verblijven.

In ons geval konden we helaas niet van deze 90 dagen regeling gebruik maken. In eerste instantie hadden we nog de hoop dat dit wel het geval zou zijn omdat we natuurlijk vanaf Alaska eerst nog weer Canada gaan doorkruizen maar helaas wordt Canada in de tijd dat we fietsen meegerekend. Waarschijnlijk is deze regeling bedacht zodat mensen niet even een dag de grens over gaan om vervolgens weer opnieuw 90 dagen in Amerika kunnen verblijven. Deze regeling geldt trouwens ook zo aan de kant van Mexico.

Bij het aanvragen van een B1/B2 visum hoort ook altijd een interview bij het consulaat voordat je überhaupt goed of afkeuring voor het visum krijgt. Als je reist met en partner dan kan je dit aangeven op het DS-160 formulier zodat je later ook samen het interview kan doen.
Voordat we de aanvraag van het B1/B2 Visum konden beginnen hebben we bij een erkende fotograaf pasfoto’s laten maken die voldoen aan Amerikaanse ESTA pasfoto eisen.
Daarna zijn we pas begonnen met de aanvraag op de website (ceac.state.gov), Dit heeft als voordeel dat als je later voor het interview op de consulaat komt je zeker weet dat je niet gehaast in Amsterdam een fotograaf moet zoeken die uiteindelijk nog de vereiste pasfoto’s kan nemen. Plus het is een hoop minder gestress om nog weer op tijd terug bij je afspraak op het consulaat te komen.

Het DS-160 formulier:
Dit formulier vul je online in en moet uiteraard volledig en geheel naar waarheid worden ingevuld. Als je begint moet je bovenaan eerst aangeven in welk land je de aanvraag wil doen. In ons geval was dit dus in Netherlands, Amsterdam.
Het zijn behoorlijk wat vragen o.a. over je familie, wat voor werk je doet en of je bijvoorbeeld van plan bent in de VS te gaan werken en noem maar op. Het lijkt oneindig door te gaan, maar neem van ons aan de vragen houden een keer op en zijn prima te beantwoorden. 😉

Afspraak maken bij het consulaat:
Nadat je het DS-160 volledig hebt ingevuld ga je naar de website waar je de afspraak kan maken.
In ons geval hadden we een tussenpersoon ingeschakeld die de afspraak voor ons regelde. Zij hadden daar van ons het DS-160 nummer per persoon/aanvraag voor nodig en een lijstje met dagen /tijdstippen wanneer wij in Amsterdam konden komen i.v.m. het plannen van de afspraak.
Wel is het nog belangrijk om de betaling van het visum en bevestiging van de afspraak uit te printen. Het kan zijn dat ze deze willen zien tijdens de afspraak bij het consulaat.

Wat namen wij mee naar het interview:
Het komt helaas nog steeds voor dat er mensen worden afgewezen omdat ze niet goed genoeg voorbereid naar het interview gaan en niet de juiste informatie kunnen aanleveren tijdens het gesprek. Je moet vooral kunnen aantonen dat je binding hebt met Nederland en dat je voldoende financiële middellen hebt om niet te hoeven werken. Alles wat bewijst dat je een bepaalde binding hebt met Nederland en dat je kredietwaardig genoeg bent is handig om mee te nemen.
In ons geval was dat het volgende:
- Paspoorten
- Pasfoto’s (voor een VS Esta, dus 5x5cm en witte achtergrond)
- Bevestiging van de afspraak
- Confirmation Ds-160 formulier Arjan
- Confirmation DS-160 formulier Kim
- Koop overeenkomst huis
- Verhuur overeenkomst huis
- Rekeningoverzichten van de bank met stempel en handtekening van de bank. (zorg wel dat je echt de afschriften bestempeld krijgt waar bedragen op staan, niet alleen een formulier bij de bank dat je kredietwaardig bent dit is namelijk niet voldoende)
- Jaarstukken eigen bedrijf
- Jaaropgave + laatste salarisstrook
- Intentieverklaring van werkgever (indien van toepassing)
- Betalingsbewijs visum
- Globetrotter verzekering polis
- Route die we door de Verenigde Staten afleggen
- Tijdsplanning door de Verenigde Staten
- Budget overzicht
- Internationale trouwakte
- Geboorteakte kind

Ons interview op de Amerikaanse consulaat:
Op 16 april was het dan eindelijk zover. We hadden een afspraak op het consulaat in Amsterdam en wel om 8.20u. Nogal vroeg als je helemaal uit Almelo moet komen rijden, dus hebben we er maar van de nood een deugd gemaakt en hebben de nacht ervoor in het Botel aan het IJ geslapen zodat we de volgende morgen op tijd op onze afspraak konden zijn.
Handig om te weten dat je je telefoon gewoon mee naar binnen mag nemen, deze moet je bij binnenkomst aan hebben staan en moet je de beveiliging kunnen laten zien dat je bij de instellingen je bluetooth hebt uitgeschakeld. Helemaal je telefoon uitschakelen mag niet. Als je dit dus wel doet moet je weer opnieuw buiten je telefoon aanzetten voordat je weer naar binnen mag. Laptops echter zijn verboden om mee naar binnen te nemen. Mocht je deze bij je hebben, dan moet je zorgen dat je deze, of achterlaat in je auto, of ergens anders tijdelijk ziet op te slaan. Met laptop wordt je onder geen beding binnen gelaten!
Eindelijk binnen moet je door een metaaldetector (net als bij de douane op Schiphol) en je bagage door de X-ray. Wij moesten onze tas achterlaten bij de ingang die we bij vertrek weer op mochten halen.

Als eerste kom je in een ruimte waar aan de linkerkant een balie staat met een Nederlandse medewerker van het consulaat. Zij checkt je DS-160 formulier en vraagt waarom je de aanvraag komt doen. Vervolgens stonden we in de rij voor het volgende loket waar we weer door een Nederlandse medewerker werden geholpen. Zij nam onze paspoorten in, de losse pasfoto's werden gecheckt en er werden vingerafdrukken van al onze tien vingers genomen. Daarna moesten we in de wachtkamer wachten totdat we werden omgeroepen voor het definitieve interview.
Na een tijd gewacht te hebben mochten we bij het loket komen waar een Amerikaanse medewerker ons een interview afnam. Hij wilde weten waarom we de aanvraag kwamen doen, of we wel of geen werk meer hadden en hoe we dit dachten te bekostigen. Na ons antwoord dat we daarvoor gespaard hadden wilde hij heel graag onze getekende bankafschriften zien. Hij wilde er zeker van zijn dat we inderdaad wel genoeg geld bij ons hadden zodat we in Amerika niet zouden gaan werken. Wat we na Amerika in Mexico zouden doen maakte hem niks uit grapte hij nog en daarna wenste hij ons veel succes en konden we gaan. Hij zei dat we onze paspoorten met visum binnen 3 werkdagen weer thuis bezorgd zouden krijgen en dat was ook zo.

Het werkelijke interview duurde hooguit 10 minuten maar alles bij elkaar hebben we zeker een dikke twee uur bij het consulaat besteed.

Onze uiteindelijke ervaring bij het Amerikaanse consulaat was goed. Bij ons verliep alles volgens plan en we waren niet al te zenuwachtig meer toen we eenmaal daar waren. De dagen ervoor waren daarentegen wel zenuwslopend, maar vooral door onze goede voorbereiding voor de tijd ging het op de dag vol zelfvertrouwen met een beetje gezonde spanning.
We waren wel super blij toen we de good luck van de medewerker te horen kregen!

America here we come!!!
America here we come!!!

Previous

One week on Iceland – Part 1

Next

One Week On Iceland – Part 2

3 Comments

 1. Hans

  Hallo KIm en Arjan. Weer een mooi verhaal. Ik kan me wel in denken dat het zo gaat. Ze zijn veel te bang voor elegalen dit Amerika in willen.
  GR Hans

 2. Tasso

  Hallo Kimm en Arjan.
  Nog een vraagje.
  Jaren jullie ook een formulier van de basisregistratie bij jullie.
  Ik ga maar 2,5 week naar Amerika.
  Het staat niet in het lijstje maar je weet nooit.

  • 2WF

   Hoi Tasso,
   Nee die hadden we niet bij ons. Wel een uittreksel v.d. gemeente.
   Maar als je maar 2,5 week gaat zou ik me niet druk maken, daar hoef je ook niet voor naar de ambassade. Als je googlet op “90 dagen visa Amerika” kom je zeker weten de juiste info tegen. Het verhaal wat we hier schreven is speciaal voor een half jaar visa oftewel esta 😉
   Succes en veel plezier in The States…!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén