Road Tripping Western Canada

Na twee en een halve maand, meer dan vierduizend kilometer fietsen gaan we nu drie weken verder met een auto. Vakantie? De fietsen staan gestald. De fietstassen liggen achter in de auto.

Wachten op bezoek 🙂

We pikken Maud en Tom op van de luchthaven en nemen er afscheid van Dirk en Daniëlle die ook mee zijn gekomen maar vanaf de luchthaven hun eigen weg zullen gaan met een camper.
De eerste nacht na hun aankomst slapen we in een hotelletje in Edmonton en verkennen Whyte. Een leuke artistieke wijk in Zuid Edmonton. We eten er hamburgers en zoeken al vrij snel daarna het hotel weer op. Maud en Tom kunnen wel wat slaap gebruiken na de lange vlucht vanuit Nederland.

De eerste burgers eten.

Wolfenstein 3D in het hotel.

Wolfenstein 3D in het hotel

De volgende ochtend zijn ze al op tijd wakker door de acht uur tijdsverschil die nog in hun systeem zit. We eten van het simpele hotelontbijt en gaan op stap. Eerst naar de beroemde en mega grote West Edmonton Mall en daarna op naar Jasper, een bekend Outdoor plaatsje midden in het mooie berglandschap van Jasper National Park.

Hero's!!!

Tja als ze ze bijna voor niets weggeven kun je ze moeilijk laten staan.

Jasper ligt voor ons aan het begin van de Ice Field Parkway. Volgens de meeste Canadezen het mooiste stuk Canada, volgens sommige Canadezen het mooiste stukje van de hele wereld maar ik gok dat die nog lang niet alles van de wereld hebben gezien.
Onderweg naar Jasper pikken we nog eerst even de rest van onze bagage op bij Sandra in Seba Beach waar onze fietsen gestalt staan voor de komende weken.
Als de bergen van Jasper NP in zicht komen betrekt het weer van warm en zonnig naar bewolkt en koeler.
Tom had vanuit Nederland vlak bij Jasper voor de komende twee nachten een kampeerplekje geregeld op een state campground in het national park.

Camping in Jasper

Goedemorgen... wij hebben een jetleg en zijn al even wakker.

De dagen erna verkennen we het gebied rondom Jasper en het noordelijke gedeelte van de Ice Field Parkway. We moeten het de Canadezen nageven, het is inderdaad een schitterend stuk van Canada. Super heldere meren, hoge bergen, indrukwekkende watervallen en gletsjers domineren onze dagen hier.
Onze volgende bestemming is Banff wat ook weer in een gelijknamige national park ligt. Jasper NP en Banff NP liggen van noord naar zuid tegen elkaar aangeplakt en de enige weg die ertussen loopt is de Ice Field Parkway. De weg naar Banff is dus ook schitterend met wederom een overweldigende natuur. Tom had zijn huiswerk goed gedaan voor vertrek en had ook in Banff twee nachten gereserveerd op een state campground vlak bij het plaatsje zelf. Banff is net als Jasper een toeristisch plaatsje met veel Outdoor mogelijkheden maar net iets groter dan Jasper, waarschijnlijk door de vele wintersport activiteiten die hier in de koude maanden plaatsvinden. In de omgeving zijn diverse bosbranden gaande wat er voor zorgt dat we helaas geen vuur mogen stoken op de camping. En laten we nou net een bbq maaltijd hebben gekocht voor de avond. Met geduld en wat improvisatie komt er na veel wachten toch een goede maaltijd op ons bord.
De dagen erna verkennen het stadje, kopen wat souvenirs en duiken de overweldigende natuur rondom Banff in.

In de tent pasten vervolgens ook nog 4 Aziaten.

Tumbs up.

Alternatieve BBQ vanwege het vuurverbod op de camping in Banff.

Aan alle mooie dingen komt een eind dus ook aan ons bezoek aan Banff. Maud en Tom zijn drie weken in Canada en die weken willen we zoveel mogelijk zien... misschien wel iets te veel.
Het westen lonkt maar door de bosbranden zijn bepaalde wegen afgesloten waardoor we onze geplande route iets moeten verleggen.
Van Banff gaan we door naar Yoho National Park en Glacier National Park. We genieten van het overweldigende landschap, bezoeken hoge watervallen, staan tussen meters dikke oeroude bomen en zien treintunnels die zich als een spiraal in de berg een weg omhoog banen.
In Revelstoke National Park nemen we de lange weg tegen de berg op. Na elke paar haarspeldbochten stappen we even uit om van het steeds hogere uitzichtpunt te kunnen genieten. Boven aangekomen moeten we het laatste stuk lopen.

Love....

Treinen door de bergen, in de berg loopt het spoor als een spiraal omhoog.

Bedenk eens een bandnaam voor deze driemans formatie 😉

Na Revelstoke rijden we zuidwaarts langs verschillende meren. Tijdens een overgang met een pontje zien we in de verte onze eerste bosbrand.
We dalen verder af naar het zuiden, naar het hippie dorpje Nelson.
We bekijken Nelson en eten er in een mediterraans restaurant. Helemaal Mauds ding zeg maar. (not) Gelukkig voor haar hebben ze zoete aardappel friet.

Rare frieten eten.

Via vele bochtige bergroutes komen via Vernon en Kelowna aan in Penticton. We zitten nu midden in het wijngebied van Canada En het weer is in tegenstelling tot Jasper en Banff warm, bijna heet te noemen. We zoeken naar de onvindbare watervallen van Okanagan en genieten van een wijnproeverij op de nuchtere maag bij één van de vele honderden wijnboeren uit de omgeving.

Bosbranden

Van hier; op naar Vancouver. Het is nog altijd warm als we in Vancouver aankomen. We verkennen het oude gedeelte van de stad, bezoeken de haven en een gedeelte van het beroemde Stanley Park en zwemmen in zee.
Tom heeft familie in Vancouver wonen dus ook die brengen we een bezoekje. We worden zeer gastvrij en met lekker eten ontvangen door Renate en Jeff.

Stoomklok, de voorloper van de atoomklok?

Eten bij Jeff en Renate

Jeff & Renate

De veerboot brengt ons de volgende ochtend naar Vancouver Island. De overtocht is schitterend te noemen door alle kleine baaitjes en tussen kleine eilandjes door. Op het eiland, wat ongeveer 350km bij 125km groot is, zoeken we een centraal gelegen camping voor de komende vier nachten aan de oostkust van het eiland.

Bold Eagle

Vanaf hier verkennen we het mooie eiland met zijn wederom indrukwekkende landschappen, bochtige bergwegen en oeroude meters dikke bomen. Ook brengen we een bezoek aan grotten, deze mag je gedeeltelijk zelf op eigen houtje verkennen, iets wat aan Maud niet besteed is dus die wacht buiten maar wat de rest van ons groepje fantastisch vindt. Na het eiland te zijn overgestoken naar de westkust volgen we een reeks mooie surfstrandjes naar Tofino. Een soort Surfers Paradise.

Best spannend zo'n grot

Vlakbij onze camping ligt een verborgen riviertje met bijpassend idyllisch strandje. Dit geeft ons de mogelijkheid om ook eens even stil te staan en niet alleen maar onderweg te zijn van het ene moois naar het andere moois. Een welkome afwisseling dus. Relaxen, zonnebaden en zwemmen.

Na een paar dagen op het eiland te zijn geweest nemen we een andere veerboot terug naar het vaste land dan op de heenweg en vervolgen onze roadtrip via het, van de wintersport en olympische spelen, bekende Whistler naar Kamloops.

Primitief overnachten in het open veld.

Smoky Mountains

Landslides, een deel van de weg weggespoeld.

De tijd gaat razend snel. Het is inmiddels nog maar een paar dagen voor het vertrek van Maud en Tom naar Nederland dus we moeten opschieten om niet te laat in Edmonton te zijn. De laatste dag op de weg wordt dankbaar afgewisseld met een bezoek aan de heerlijke Miette Hot Springs. De hot springs liggen omklemd door de imposante bergen van Jasper National Park. “A swim with a view” zeg maar gerust.

Miette Hotsprings

Later, in Edmonton aangekomen geeft de teller van onze huurauto 5001km aan.
Het afscheid de volgende ochtend op het vliegveld valt zwaar. Er worden aardig wat tranen weggepinkt.

Het is nog vroeg in de ochtend maar de rest van onze dag in Edmonton voelt leeg en doelloos. We realiseren ons dat de drie weken samen wat ons betreft veel te kort waren. Volgens ons is tijd rekbaar, een niet vaststaand feit. Natuurkundig gezien is tijd een vaste constante maar als gevoelsmensen die we zijn is tijd dynamisch. Als dingen leuk zijn gaat de tijd snel maar zou je soms willen dat je de tijd even stil zou kunnen zetten op de momenten die er echt toe doen...

Previous

De Geluiden van het Bos

Next

Cowboy Trail Cycling

3 Comments

 1. Angela en Gerard

  Wauw wat een journey. zulke mooie foto’s een trip om nooit te vergeten. altijd blije gezichten. fantastisch land als ik de foto’s zie krijg ik ook heimwee naar de 6 jaar dat wij in de US gewoond hebben, zo herkenbaar ook de farms en zo.
  heel veel plezier nog.
  Liefs Angela en Gerard.

 2. JJ Elstgeest

  Arjan Kim mooie foto’s ik zal het verhaal on wel even lezen wat jullie allemaal gezien hadden in die drie weken GR Pa

 3. HB Bodewes

  Wat hebben jullie een prachtige tocht gemaakt. De overweldigende natuur zien we in de wel heel mooie foto’s. Arjan ziet er afgetraind uit. Fijn dat wij op deze manier met Julie mee kunnen reizen en genieten.
  Groeten van Beppe en Rieks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén